Alerjik nezle, kişide genetik olarak mevcut olan alerjiye yatkınlık ile birlikte solunum yoluyla alınan ve bağışıklık sisteminin yabancı olarak algıladığı maddeler neticesinde burunda hapşırık, akıntı, kaşıntı ve tıkanıklık, gözde kızarıklık, batma ve kaşıntı sonucunda ortaya çıkmaktadır. Alerjik nezleye yol açabilecek alerjenlerin en önemlileri polenler, ev tozu akarları, küf mantarları ve hayvan tüyleridir. Genellikle 5-20 yaşlarında sık olarak ortaya çıkmakta, toplumun ortalama olarak dörtte birini etkilemektedir.
Şikayetlerin alerjen maruziyeti ile ortaya çıkması tipiktir. Bu durum özellikle polen alerjisi olanlarda belirgin fark edilmektedir. Polen alerjisi, polenlerin çokça havada bulunduğu ilkbahar ve yaz dönemi boyunca şikayete yol açtığından bu hastalığa ‘saman nezlesi’ de denilmektedir. Diğer alerjenler genellikle bütün yıl süren şikayetlere yol açabilmektedir. Alerjik Nezle teşhisi için hastanın muayenesi ile birlikte alerji testinin değerlendirilmesi gereklidir.
Tedavi 3 aşamada şekillenir:
1) Sorumlu alerjenden korunma,
2) İlaçlarla tedavi,
3) Aşı tedavisi. İlaç ve aşı tedavisi hastalığın ciddiyetine, muayene ve alerji testi sonuçlarına göre hastadan hastaya değişiklik gösterebilir.