Bademcikler (Tonsil):
Bademcikler (Tonsil), boğazın her iki yanında yer alan kapsüllü lenf sistemi dokularıdır.

Bademcikler içerdikleri kriptlerde yerleşen bakteriler nedeni ile kronik enfeksiyon kaynağı hâline gelerek vücut direncinin azaldığı durumlarda tekrarlayan akut bademcik iltihapları oluşabilir.

Aynı zamanda tekrarlayan enfeksiyonlar sonucunda lenf dokularının artışı ile büyüyerek horlama, uykuda tıkanma ve nefes durması (apne) gibi şikâyetlere neden olabilirler.

Geniz Eti (Adenoid):
Geniz Eti (Adenoid), burnun arkasında geniz bölgesinin tavanında yer alır. Kapsülü yoktur, kript içermez. 

Geniz etinin büyüyerek burnun arkada genize açıldığı delikleri kapaması yolu ile burun tıkanıklığı, horlama, uykuda tıkanma (apne) gibi şikâyetler izlenebilir.

Bademcik Ameliyatı (Tonsillektomi) Gerektiren Durumlar
* Tekrarlayan akut tonsillit (yılda beşten, üst üste iki yıl yılda üçten fazla sayıda atak olması)
* Tekrarlayan akut tonsillit ile birlikte
 * Kalp kapak hastalıkları
 * Ateşli havaleler
* Kronik tonsillitte tedaviye cevap vermeyen
 * Ağız kokusu
 * Dirençli boğaz ağrısı
 * Ağrılı boyun lenf bezi büyümesi
 * Tıbbi tedaviye cevap vermeyen enfeksiyon taşıyıcılığı
* Bademcik çevresi apse gelişmiş olması
* Boğazda tıkanma yapan (obstrüktif ) büyümeler
* Horlama ve kronik ağız solunumu
* Obstrüktif (tıkayıcı) uyku apnesi sendromu
* Adenoid ve tonsillerde büyüme ile beraber
 * Akciğer tansiyon artışı hastalığı
 * Yeme güçlüğü
 * Konuşma bozuklukları
 * Gelişme geriliği
* Çene kapanma bozukluğu oluşması
* Yüz kemiklerinde gelişme bozuklukları
* Tümör şüphesi (asimetrik büyüme)

Bademcik Ameliyatı (Tonsillektomi)
Bademciklerin özellikle ilk 3 yaşta vücut savunma sisteminin (immün sistem) gelişmesindeki katkıları göz önüne alınarak solunum yolunun tıkanmasına neden olacak düzeyde büyüme olmadığı sürece cerrahinin geciktirilmesi ya da aşırı büyük bademciklerin radyo frekans ile küçültülmesi tercih edilebilir.

Ameliyat genel anestezi altında yapılmakta ve cerrahi 20 ila 30 dakika civarında sürmektedir ancak hastanın anestezi için hazırlanması, ameliyat sonrası kanama kontrolü ve anestezinin sonlandırılması aşamaları ile birlikte toplam süre 45 ila 60 dakikayı bulmaktadır. Standart bademcik ameliyatlarında gerçekleşen ortalama kan kaybı göz önüne alınarak 10 kg’ın altındaki çocuklarda bademcik ameliyatının yapılmaması önerilmektedir.

Tonsillektomi (Bademcik Ameliyatı) Sonrası Öneriler
Ameliyat sonrası ilk 2 ila 3 günlük dönemde tükrükle karışık pembe renkli hafif kanama olabilir. Taze kırmızı kan veya kanlı kusma olma durumunda doktora haber verilmelidir. 

Ağrı
Ameliyat sonrasında 2 hafta boyunca bir miktar ağrı olması doğaldır. Genel olarak çocuklarda ağrı daha az ve kısa süreli olup 3 ila 4 gün içinde belirgin olarak azalmaktadır.

Ağrı özellikle yutkunma ve yutma sırasında olur ve kulağa vurabilir.

Ağrı şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterebilir, genellikle basit ağrı kesiciler yeterli olmaktadır ancak bazı kişilerde daha güçlü ağrı kesici ilaçların kullanılması gerekebilir.

Bademcik Ameliyatı Sonrası Faaliyetler
Çocuklar ameliyat sonrası 2 ila 3 gün evde dinlenmelidirler. Ameliyattan 6 ila 7 gün sonra okula dönebilirler. En az 14 gün spor faaliyetlerinde bulunmamalıdırlar.

Yetişkinler ameliyattan 7 ila 10 gün sonra kontrol muayenesini takiben çalışmaya başlayabilirler. 2 hafta boyunca sportif ve yorucu faaliyetlerden kaçınmalıdırlar.

Ameliyat sonrası 3-4. günden itibaren ilk 15 gün ılık su ile olmak üzere banyo yapılabilir.

Geniz Eti Ameliyatı (Adenoidektomi)
Geniz eti genellikle 1 yaştan sonra büyümeye başlamakta ve 10 yaşından sonra giderek küçülerek 13 ila 15 yaşlarından sonra çoğu hastada muayenede izlenmemektedir. Özellikle çocuğun kreşe ya da okula ilk başladığı yıllarda sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmesi sonucunda geniz eti de bu dönemlerde hızla büyümekte ve uykuda daha belirgin olmak üzere burun tıkanıklığı, ağız açık uyuma, horlama ve bademciklerin de çok büyük olduğu hastalarda daha sık olarak tıkayıcı uyku apnesine neden olabilmektedir. 

Adenoid dokusu genizde enfeksiyon odağı olarak rol oynayarak östaki kanalı fonksiyonlarının etkilenmesi ile orta kulak problemlerine ve sinüslerin normal havalanmasını ve drenajını bozarak kronik sinüs enfeksiyonlarına yol açabilmektedir. Sürekli ağız solunumunun diğer sakıncaları ise diş sağlığı ve yüz kemiklerinin gelişimi üzerindeki olumsuz sonuçları ve yetersiz oksijen alımına bağlı olarak büyüme, gelişme ve zihinsel fonksiyonlar üzerindeki negatif etkileridir.

Bademciklerden farklı olarak vücut savunma sistemi gelişimi üzerinde belirgin katkısı gösterilmemiş olan adenoid dokusunun büyümesini takiben enfeksiyonlara yönelik verilen tedavilere rağmen burun solunumunun sağlanamadığı durumlarda yaşa bakılmaksızın alınması tercih edilmektedir. Kapsülsüz bir yapı olan geniz eti ameliyatta tam olarak alınamamakta her teknikte genizde bir miktar doku kalmaktadır. Bu nedenle çok küçük yaşlarda ameliyat edilen hastalarda nadir de olsa ilerleyen yıllarda tekrar ameliyat gerekliliği olabilmektedir.