Kulak estetiği, otoplasti veya sık bilinen adı ile kepçe kulak estetiği, öne doğru açılanmış, belirgin kulakların bu görünümünü gidermek veya çeşitli şekil bozuklukları olan kulakları düzeltmek için uygulanan işlemlerin tümüdür. Bu işlemler erişkin hastalarda olduğu kadar 6 yaşını doldurmuş çocuklarda da uygulanabilmektedir. Kulaklar altı yaşına gelindiğinde gelişiminin çoğunu tamamlamış olur. Kulak görünümü ile ilgili sıkıntı yaşayan aileler, çocuklarının gelişim ve büyüme süreçleri nedeni ile sorun yaşayacaklarından endişe duymaksızın bu tip cerrahi bir girişimi hayatlarının erken dönemlerinde uygulatabilirler. Erken yaşta ameliyatın en önemli faydası çocukların okul dönemindeki psikolojik ve çevresel sorunlardan (alay edilme, özgüven kaybı gibi) kurtulmasıdır. Erişkinlerde estetik nedenlere ek olarak yaralanma nedeni ile bozulmuş kulakların da düzeltilmesi gerekebilmektedir. Sağlığınız yerinde ise bu cerrahi girişim için bir üst yaş sınırı yoktur.
Aşağıdaki özelliklere sahip olan bireyler, kulak estetiğinden fayda görür:
Tüm cerrahi girişimlerde olduğu gibi, kullandığınız her türlü ilaç veya bitkisel destekleyicileri doktorunuz ve ekibi ile paylaşmayı unutmayın. Kullandığınız bu ilaç ve destekleyicilerden bazıları kanamayı arttırabilir. Muayeneniz sırasında bu hususlar size ayrıntılı olarak doktorunuz tarafından sorulacaktır.
Kulak ameliyatınız öncesinde, estetik hedeflerinizi ve prosedürün nasıl ilerleyeceğini konuşmak üzere doktorunuz ile muayene görüşmenizde bir araya geleceksiniz. Bu muayenede kulaklarınız ile ilgili sorunlar ve bunların çözümleri, işlem sonrası iyileşme şekli ve olası riskler size detaylı olarak doktorunuz tarafından anlatılacaktır.
Kepçe kulak estetiği ameliyatında teknik olarak kulak kenarının ön kısmında antihelikal katlantı oluşturularak veya artırılarak ya da genişlemiş konkal kıkırdaklar küçültülerek öne doğru çıkıntılı kulaklar düzeltilebilir. Bu teknikler dışında hastanın kulak yapısında uygun olabilecek daha onlarca teknik mevcuttur. Kesileri kulak arkasından yapılarak ve kolay kolay görülemeyecek şekilde gizlenebilmektedir. Kulak içerisinde ise kıkırdağı uygun pozisyonda tutmak için özel iç dikişler kullanmaktadır. Daha sonra ameliyat kesileri, emilebilen dikişler kullanılarak dikilir.
Çıkıntılı kulaklara müdahalenin sonuçları cerrahiden sonra bandajlarınız ve pansumanlarınız çıkartılır çıkartılmaz görülür. Kesilere ve dikişlere bağlı izler kolay kolay fark edilmez; çünkü kulak arkasına çok iyi gizlenmişlerdir. Bu izler için sizden ayrıca özel iz azaltıcı jeller ve solüsyonlar kullanmanız istenecektir.
Bu sorunun cevabı kişinin yaşı, daha önce geçirdiği ameliyatlar, işlemin kompleksitesi ve ameliyat korkusu gibi durumlara göre değişebilmektedir. Teknik anlamda, otoplasti işlemi için lokal anestezi uygulanması yeterlidir. Ancak muayeneniz sonrası özel durumunuza bağlı olarak ameliyatın genel anestezi ile yapılması kararı alınabilir. Muayeneniz esnasında bu konuyu doktorunuz ile görüşerek bu sorunun net cevabını alabilirsiniz.
Öncelikle her cerrahi veya ameliyatsız işlemde olduğu gibi doktorunuzu detaylı ve doğru yanıtlarla bilgilendirmeniz önemlidir. Doktorunuz genel sağlık durumunuzu ve gerekli tetkik sonuçlarını değerlendirerek ameliyat öncesi dikkat etmeniz gerekenleri, ameliyata uygun olup olmadığınızı, ameliyat sonrası sonuçlara dair öngörülerini muayene sırasında sizinle ayrıntılı olarak paylaşacaktır.
– Kanama bozukluklarına ilişkin bir sorununuz mevcutsa veya böyle bir geçmişiniz varsa cerrahi işlemlerin birçoğunda olduğu gibi kulak ameliyatı öncesinde de mutlaka doktorunuzu bilgilendiriniz. Doktorunuz, muayene esnasında bu konuya ilişkin ayrıntıları sizinle paylaşacaktır.
– Genel olarak ameliyattan 7 gün önce kan sulandırıcı ilaç (aspirin vb.) E vitamini, vişne, kiraz gibi kan sulandırıcı etkiye sahip ürünlerin kullanmayı bırakmanız önerilir. Doktorunuz özel durumunuza bağlı olarak bu konuda gerekli yönlendirmeleri yapacaktır.
Kulak estetiği işleminizden sonra yaranız pansuman ve bandajlarla kapatılacaktır. Ayrıca cerrahi işleme bağlı oluşabilecek rahatsızlığınızı hafifletmek ve rahatlamanızı sağlamak için ağrı kesici alacaksınız. İlk 24 saatte kulağınızda biraz şişkinlik ve hafif ağrı hissedebilirsiniz. Şiddetli bir ağrı beklenen bir durum değildir. Beklenmeyen veya normal olmadığını düşündüğünüz tüm durumlarda mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Ameliyat sonrası ilk pansumanınız doktorunuz tarafından yapılacaktır. Bu pansumandan sonra saç bandı takmaya başlayacaksınız. Hastalar genellikle 48 saat içerisinde işlerine dönebilmektedirler. Doktorunuz, toparlanmanız açısından ek bilgileri sizinle paylaşacaktır; çünkü bu durum yaşınıza ve cerrahi işlemin kapsamına göre değişiklik gösterebilmektedir.
Kepçe kulak ameliyatı sonrası toparlanma genellikle birkaç günü bulur. Bir ay sonunda spor dâhil, aktivitelerinizin tümüne devam edebilirsiniz. Bu süre zarfında ilk 1 ay sürekli, ikinci ay ise sadece geceleri saç bandı takmanız önerilir. Tüm gerekli takip randevularınızı doktorunuz ve ekibiyle görüşeceksiniz.